Världsmästarens bästa grötrecept

Jag har skrivit den här boken för att jag gillar gröt och jag får nog räknas som något av en grötnörd. Jag driver en egen liten gröt-bar på Steninge kuststation där jag kokar gröt till mina gäster varje frukost, men jag experimenterar också med gröt som lunch-, middags-, dessert-, mellis- eller utflykts-mat. I den här boken delar jag med mig av recept i alla dessa kategorier.

Vill du beställa boken mejlar du på kuststationen@gmail.com – så skickar vi bok samt faktura. Pris för boken 250:- frakt tillkommer.

Mitt grötintresse har lett till att jag vunnit Gröt-VM två gånger (2017 specialklassen och 2018 den traditionella klassen). Genom att tävla i gröt har jag lärt mig väldigt mycket kluriga och bra trix för att koka god och nyttig gröt, men det roligaste med tävlandet är att jag fått så många gröt-kokande kompisar när och fjärran. I boken presenterar några av mina gröt-vänner sina favoritrecept.

Min förhoppning är att du som läser boken ska bli inspirerad att koka och äta mer gröt – mest för att det är så gott och för att det finns så många sätt att variera gröt på. Men också för att det är både klimatsmart och hälsosamt. 

Mina allra bästa tips för att få till en riktigt god gröt är att vara omsorgsfull i valet av ingredienser, vilket betyder att gärna välja lokal-producerat och/eller ekologiskt och att koka gröten kärleksfullt utan stress. Då blir både kokandet och ätandet en njutning.

Lycka till i grötgrytan önskar Per Carlsson – och har du vägarna förbi gröt-baren på Steninge kuststation är du välkommen in för att prova eller prata gröt!