Steninge Sagostig

Ett äventyr för barn, med inspiration av Alf Hambes dikter, visor och hans roman Sagan om Ingeland.

Stora Skär Bilden visar Hundkusinerna Semlan och Stella i Steninge.Tecknare: Johan Lantz

Steninge sagostig är inspirerad av Alf Hambes finurliga, äventyrliga och ibland lite vemodiga värld av alver, troll & magiska stenar. Sagostigen börjar och slutar vid Steninge kuststation, där du kan få en egen karta som kan hämtas i receptionen.

Det tar ungefär en timme att uppleva Steninge sagostig i lagom tempo. Det går fint att göra vandringen med barnvagn. Det finns en lite äventyrligare sträckning som du kan välja istället, men den passar inte för barnvagn. Kolla med kuststationens personal för dagsfärsk information om den sträckningen, den kan ibland vara blöt lite geggig – men kul!

Tillsammans med Hundkusinerna som heter Semlan och Stella, besöker du tre viktiga platser i Steninge. Det är författaren till Första boken om HundkusinernaKenth Hultqvist som har skrivit texterna till Steninge sagostig, med inspiration från Alf Hambes dikter och hans roman Sagan om Ingeland. De tre platserna är:
Stora skär
Höjesten
Trollstenen

När du följer din sagostigskarta till den plats du vill veta mer om kan du antingen i förväg skriva ut de sago-texter som finns till varje plats. Texterna finns som PDF-fil här nedanför. Du eller någon annan kan sedan läsa sagan när du kommer till rätt plats, eller så kan du ladda ned ljudfilerna och lyssna på dem på varje plats. Du kan också lyssna direkt från denna sida genom att använda ljudspelaren under varje bild (kräver uppkoppling till Internet).

Vi hoppas och tror att du får en riktigt spännande, rolig och lärorik utflykt på Steninge sagostig. Rita eller skriv något om din upplevelse när du kommit tillbaka. Nu börjar sago-äventyret!

Stora Skär PDF